Wijzigingen in het prospectus van Carmignac Portfolio een SICAV naar Luxemburgs recht

Gepubliceerd
22 oktober 2024
Leestijd
3 minuten leestijd

22 oktober 2024, Luxemburg

Bericht aan de aandeelhouders

Geachte Aandeelhouder,

Wij willen u graag bedanken voor het vertrouwen dat u in ons stelt. We stellen het bijzonder op prijs dat u belegt in aandelen van Carmignac Portfolio (de "Vennootschap").

Dit is een belangrijk document, dat aandachtig moet worden gelezen. Omdat u belegd bent in een of meer van de onderstaande Subfondsen van Carmignac Portfolio (elk "het Subfonds"), is deze kennisgeving van belang voor u.

Indien u na ontvangst van deze kennisgeving nog vragen hebt, adviseren wij u contact op te nemen met uw adviseur.

1. Wijzigingen in de naam en beleggingsstrategie van het Subfonds “Emerging Discovery”

Gezien de algemene stijgende lijn op de opkomende markten kregen beleggers meer interesse in Aziatische landen buiten China. Dat levert nieuwe beleggingskansen op.

Om op deze structurele ontwikkeling in te spelen, verschuiven we het zwaartepunt van de beleggingsstrategie voor het Subfonds 'Emerging Discovery' naar bedrijven uit Aziatische opkomende markten. Er wordt belegd zonder een voorkeur voor bepaalde sectoren of marktkapitalisaties. Voorheen belegde het Subfonds in bedrijven met een kleine en middelgrote marktkapitalisatie (small- en midcaps) uit opkomende markten van over de hele wereld. Daarbij was de portefeuille al grotendeels blootgesteld aan opkomende landen in Azië buiten China (meer dan 50% van het beheerd vermogen per eind juni 2024).

De naam van het Subfonds 'Emerging Discovery' wordt gewijzigd in 'Asia Discovery'. De reden voor deze naamswijziging is de verschuiving van het geografische zwaartepunt in de beleggingsstrategie van het Subfonds.

De Referentie-Indicator van het Subfonds wordt gewijzigd in de MSCI EM Asia Ex-China IMI 10/40. De reden hiervoor is de verschuiving van het geografische zwaartepunt in de beleggingsstrategie van het Subfonds. De nieuwe Referentie-Indicator volgt de prestaties van small-, mid- en largecaps uit opkomende Aziatische landen, met uitzondering van China.

De bovenstaande wijziging wordt van kracht op 22 november 2024, na het verstrijken van de kennisgevingstermijn van één (1) maand. Aandeelhouders die niet akkoord gaan met deze wijzigingen, hebben het recht hun aandelen kosteloos, behalve eventuele belastingen, terug te laten kopen binnen dertig (30) dagen volgend op de publicatie van de kennisgeving aan de aandeelhouders.

2. Verbeteringen in de ESG-processen en het ESG-raamwerk

Om ons aanbod aan duurzame beleggingen verder te versterken, hebben we enkele verbeteringen aangebracht in onze processen en raamwerken op het gebied van milieu, maatschappij en governance (ESG). Deze verbeteringen staan beschreven in de Bijlagen bij het Prospectus met informatie over duurzame beleggingen en de ecologische en sociale kenmerken van de Subfondsen.

De verbeteringen omvatten het volgende:

1) De klimaatdoelen worden aangescherpt voor de Subfondsen 'Grande Europe', 'Emerging Patrimoine', 'Emergents', 'Investissement', 'Patrimoine', 'Sécurité', 'China New Economy', 'Grandchildren', Human Xperience' en 'Tech Solutions'.

2) Er wordt uitdrukkelijk toegelicht hoe 'duurzaam schuldpapier' wordt meegewogen bij de berekening van het aandeel duurzame beleggingen voor de Subfondsen 'Patrimoine' en 'Sécurité'.

3) Er wordt uitdrukkelijk op gewezen dat 'overheidstellingen en semioverheidsinstellingen' worden uitgesloten van de universumreductie voor de Subfondsen 'Patrimoine', 'Sécurité', en 'Emerging Patrimoine'.

4) Er wordt uitgebreider omschreven hoe derivaten gebruikt worden voor het Subfonds 'Long-Short European Equities'.

5) De toelichting voor de manier waarop derivaten worden gebruikt om de duurzame doelstelling te verwezenlijken voor de Subfondsen 'Grande Europe', 'Emergents', 'Grandchildren' en 'Human Xperience' wordt herzien.

Met de bovenstaande wijzigingen wordt het bestaande ESG-integratieproces aangescherpt. Deze wijzigingen hebben geen gevolgen voor de huidige beleggingen van de Subfondsen. Met klimaatdoelen voor de portefeuille kunnen we garanderen dat er voortaan belegd wordt in aandelen van bedrijven die hun broeikasgasemissies aan het terugdringen zijn.

De bovenstaande wijzigingen worden van kracht op 22 oktober 2024, de publicatiedatum van het prospectus. Aandeelhouders worden hiervan op de hoogte gebracht via een kennisgeving aan de aandeelhouders.

3. Verbeteringen in het Subfonds “Long-Short European Equities”

De verwachte hefboom van het Subfonds 'Long-Short European Equities' wordt bijgesteld naar 500% (voorheen 200%) om het gebruik van kortlopende aandelenopties mogelijk te maken, hoofdzakelijk voor afdekkingsdoeleinden.

Het hogere hefboomeffect gaat niet per se gepaard met een hoger risico binnen het Subfonds. Het weerspiegelt veeleer een toename van de bruto nominale blootstelling van de derivatentransacties als geheel. Dit komt doordat het hefboomeffect wordt berekend als de som van de nominale waarde van elke derivatentransactie, zonder te salderen.

Bovendien kan het Subfonds 'Carmignac Portfolio Long-Short European Equities' gebruik gaan maken van total return swaps (TRS'en) voor beleggings- of afdekkingsdoeleinden. De blootstelling aan total return swaps zal naar verwachting 30% van de netto-activa van het betreffende Subfonds bedragen. Deze blootstelling zal worden beperkt tot 60% van de netto-activa van het betreffende Subfonds.

Deze wijzigingen worden van kracht op 22 november 2024, na een gepaste kennisgevingstermijn.

Aandeelhouders die niet akkoord gaan met deze wijzigingen hebben het recht hun aandelen binnen dertig (30) dagen volgend op de publicatie van dit bericht kosteloos, behalve eventuele belastingen, terug te laten kopen.

Het meest recente prospectus en de bijgewerkte documenten met essentiële informatie van de betreffende Subfondsen zijn kosteloos verkrijgbaar op de statutaire zetel van de Vennootschap en online op www.carmignac.com.
De intrinsieke waarden worden gepubliceerd op de websites www.carmignac.com en www.fundinfo.com.

Hoogachtend,

Mark DENHAM
Voorzitter van de Raad van Bestuur

ISIN-CODES:
Punt 1: A EUR Acc (LU0336083810), A USD Acc Hdg (LU0807689582), F EUR Acc (LU0992629740), USD Acc Hdg (LU0992630169)1, FW EUR Acc (LU1623762256)1, FW GBP Acc (LU0992630086)1, I EUR Acc (LU2420651155)1, IW EUR Acc (LU2420651239)1, IW GBP Acc (LU2427320499)1, IW USD Acc (LU2427320572)1.

Punt 2: Alle ISIN's van de volgende Compartimenten: Grande Europe, Emerging Patrimoine, Emergents, Investissement, Patrimoine, Sécurité, China New Economy, Grandchildren, Human Xperience, Tech Solutions, Long-Short European Equities.

Punt 3: A EUR Acc (LU1317704051); E EUR Acc (LU1317704135)1; F EUR Acc (LU0992627298); F CHF Acc Hdg (LU0992627371)1; F GBP Acc Hdg (LU0992627454)1; F USD Acc Hdg (LU0992627538)1.

1Deze aandelenklasse is niet het voorwerp van een openbaar bod in België.

Financiële dienst voor België:
CACEIS Bank, Luxembourg Branch,
5, Allée Scheffer,
L - 2520 Luxemburg,
Groothertogdom Luxemburg

Recente analyses

Bedrijfs10 oktober 2024Nederlands

Carmignac benoemt nieuwe bestuurders

2 minuten leestijd
Meer informatie