Diepgaande analyse van de kredietmarkten

Wat is de huidige situatie?

[Management Team] [Author] Thozet Kevin
Auteur(s)
Gepubliceerd
24 juni 2024
Leestijd
5 minuten leestijd

Twee jaar geleden veerden de obligatierente en de kredietspreads sterk op en sindsdien kenden de markten voor bedrijfsobligaties een zeer positieve trend, waarbij de kredietspreads verkrapten van ruim 600 basispunten (bp) naar minder dan 350 bp1, wat bijdroeg aan het winst-op-winst-effect van de carry. Het totaalrendement van kredietindices varieert sinds juni 2022 van 3 tot 10%2 op jaarbasis.

En hoe staan we er vandaag voor? In alle kredietsegmenten naderen de risicopremies weer het niveau van 2021, wat op indexniveau dus niet bijzonder aantrekkelijk is. Maar gelukkig ligt de obligatierente veel hoger, wat betekent dat de carry nog steeds bepalend is voor de aantrekkelijkheid van bedrijfsobligaties. Historisch gezien is een combinatie van lage obligatierente en lage kredietspreads nadelig voor deze activaklasse, maar het huidige klimaat van hogere rentetarieven betekent dat kredietspreads tegelijkertijd een impuls voor het beleggingsrendement en een buffer voor volatiliteit kunnen zijn. Een mogelijk probleem daarbij is dat de kredietspreads momenteel geprijsd zijn op een 'perfecte landing' van de economie en dat er gaandeweg een asymmetrisch risicoprofiel kan ontstaan als de cijfers verslechteren, wat nadelige gevolgen zou hebben voor deze activaklasse.

1Voor high-yield-kredietindices in EUR (Bloombergcode: HE00) per juni 2024.

2Voor respectievelijk investment-grade-bedrijfsobligaties in EUR en high-yield-bedrijfsobligaties in EUR.

Voorbeeld van het rendement op de kredietmarkten over de laatste twee jaar

Bronnen: Carmignac, Bloomberg, mei 2024.

De afgelopen twee jaar was het rendement op de kredietmarkten hoog, zoals blijkt uit de prestaties van het fonds Carmignac Credit 2027, dat sinds de introductie in juni 2022 een totaalrendement van 18% heeft gegenereerd, oftewel ruim 9% op jaarbasis.

Sinds de introductie profiteert het fonds van deze 'bèta'-ontwikkeling, met een effectief rendement van 6%. Het fonds heeft maximaal geprofiteerd van de 'carrycomponent', die op zichzelf al goed was voor 6% van het rendement op jaarbasis (het gearceerde groene gebied).

Maar in feite heeft het fonds nog beter gepresteerd dan dat. Het blauwe gebied toont de bijdrage van de koersontwikkeling van de obligaties die zijn geselecteerd voor dit fonds, dat uitsluitend belegt in bedrijfsobligaties. Deze hoge bijdrage (gemiddeld +3% per jaar sinds de introductie) is opnieuw een bewijs van de uitstekende obligatieselectie van het Carmignac Credit-team.

De bijdrage van onze expertise op het gebied van bèta en alfa kan als volgt worden gekenmerkt:

  • Zoals verwacht, op basis van de rendements- en carry-ontwikkeling van de geselecteerde obligaties;
  • Beter dan verwacht, als we ook rekening houden met de koersontwikkeling van diezelfde obligaties.

De huidige situatie kan nog enige tijd aanhouden

De economische vooruitzichten zijn tamelijk gunstig: In het Verenigd Koninkrijk en de eurozone trekt de loongroei steeds verder aan en in de Verenigde Staten vertraagt de economische groei in de VS weliswaar, maar geeft deze tegelijkertijd blijk van veerkracht. De afzwakkende consumptie wordt namelijk opgevangen door de kapitaaluitgaven en het vooruitzicht op een gesynchroniseerde opleving van de productiecyclus. Dergelijke economische vooruitzichten, in combinatie met de verwachting dat de beleidsrente omlaaggaat, wijzen op een relatief gunstig bedrijfsklimaat wat betreft faillissementen en waardeverminderingen.

Des te meer daar het bedrijfsleven de afgelopen cyclus relatief zuinig is geweest op het vlak van schulden. Veel bedrijven hebben in de directe nasleep van de coronapandemie optimaal gebruikgemaakt van de lage rente en lage spreads en hebben dus relatief weinig kleerscheuren opgelopen toen de financieringskosten omhooggingen. Bovendien wordt het monetair beleid in verschillende regio's op relatief korte termijn versoepeld: hoe korter de looptijd van de onderliggende activa, des te sneller het positieve effect van deze beleidsverruimingen merkbaar is. Aangezien geldmarktfondsen hierdoor nóg minder aantrekkelijk worden, gaan we ervan uit dat bedrijfsobligaties flink zullen profiteren van de extra instroom naar dit marktsegment.

Door de lens van activakwaliteit gezien, bestaat het centrale scenario uit een relatief vruchtbaar en gunstig top-down-klimaat, wat betekent dat de kredietspreads mogelijk nog wel langer relatief krap blijven.

Zoals het Engelstalige gezegde luidt: "The worst of loans are made in the best of times" (de slechtste leningen worden verstrekt wanneer alles goed gaat). Maar de klok tikt verder en nu de rente is gestegen, moeten beleggers geduldig wachten tot er kansen ontstaan.

Meer een kwestie van alfa dan van bèta

Hoewel het top-downklimaat gunstig is voor de kredietmarkten, hebben de hogere kapitaalkosten een drastische verandering teweeggebracht. We verwachten wel dat dit de komende kwartalen weer enigszins zal bijdraaien.

Dit zullen we illustreren aan de hand van een theoretisch maar toch concreet en realistisch voorbeeld: Laten we eens kijken naar een ambitieus bedrijfsmodel waarbij het beoogde bedrijf een hefboom (nettoschuld/EBITDA) heeft van ongeveer 5x tot 6x (wat tegenwoordig te vinden is in de telecomsector). In de oude situatie zou een dergelijk bedrijf elke twee jaar zijn schulden herfinancieren tegen ~5% (d.w.z. de gemiddelde kosten van obligaties met een 'B-rating' over de afgelopen tien jaar), wat betekent dat 30% van de EBITDA zou worden besteed aan het aflossen van de schulden, een veeleisend maar haalbaar niveau dat zelfs in een context van een dalende EBITDA en redelijke herinvesteringen houdbaar lijkt. Maar in de huidige situatie, waarin de herfinancieringskosten zijn gestegen tot ~10%, zou datzelfde bedrijf twee derde van zijn winst besteden aan het aflossen van schulden. In dat geval zou iedere hobbel op de weg of onvoorziene complicatie grote problemen veroorzaken. Des te meer omdat de stijging van de rente op 'risicovrije' kortlopende geldmarktinstrumenten impliceert dat niet zozeer meer kapitaal in overvloed op de markten is, zoals eerst – vanwege de koortsachtige zoektocht naar rendement.

Maar gelukkig is het niet alleen narigheid en rampspoed. Het positieve van deze bijna Gordiaanse knoop is dat de onderlinge verschillen aanzienlijk blijven. In zo'n klimaat weten gekwalificeerde beheerders van bedrijfsobligatieportefeuilles waarde bloot te leggen in de vorm van emittenten met een degelijke hoeveelheid activa maar desondanks een slecht gestructureerde balans. Of in sectoren die om verkeerde redenen worden gemeden door andere, meestal aan een benchmark gebonden speler op de kredietmarkten.

Bij grote onderlinge verschillen komen er kansen bloot te liggen

Bron: Bloomberg, ICE-index, 31/05/2024.
Ter illustratie bespreken we hier twee emittenten die we in onze kredietfondsen aanhouden:
  • Het bedrijf opereert in een uitdagende sector met veel concurrentie. En zowel de onlineconcurrenten als de discounters (Lidl en Aldi bijvoorbeeld) winnen marktaandeel ten opzichte van traditionele bedrijven (zo is de rating van Auchan onlangs verlaagd). Maar dankzij de sterke regionale banden blijft Eroski deze ontwikkeling bespaard en wint het bedrijf zelfs marktaandeel.
  • Vanwege zijn ingewikkelde geschiedenis en het feit dat het slechts één enkele obligatie uitgeeft, moest het bedrijf een couponpremie hoger dan de marktrente bieden om kredietverstrekkers aan te trekken, terwijl de kerncijfers goed zijn.
  • De obligatie die vervalt in 2029 wordt momenteel verhandeld tegen een rente van ongeveer 8,5%.

Bron: Carmignac, Bloomberg, 19/06/2024. Portefeuilles kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd.

  • De sector kantoorruimte verkeert in moeilijkheden als gevolg van de hogere rentetarieven en het thuiswerkbeleid, waardoor dit soort vastgoedactiva in waarde zijn gedaald.
  • Onze portefeuille vol hoogwaardige kantoorruimte profiteert van een hoge bezettingsgraad en kwaliteitshuurders (overheid, lokale instanties, enz.) met langlopende huurcontracten.
  • Het betreft senior obligaties die een portefeuille van volledig gerenoveerde kantoren financieren in een dynamische en stabiele markt, die twee keer zoveel waard zijn als de schulden.
  • De in mei 2024 uitgegeven obligatie met vervaldatum in 2029 (B+) biedt een jaarlijkse coupon van 10,5%; dergelijke leningen zouden in elke andere sector op zijn best 7% opleveren.

Bron: Carmignac, Bloomberg, 19/06/2024. Portefeuilles kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd.

Kortom, door spreiding kan alfa worden gegenereerd en een aantrekkelijk renderende portefeuille worden samengesteld waarvan de risicofactoren onder controle blijven. Spreiding wil zeggen dat een belegger actief obligaties selecteert om een portefeuille op te bouwen met een hoog totaalrendement en een algemene rating op cross-over- of investment-grade-niveau. Dat is een waardevolle strategie, omdat uw portefeuille anders te afhankelijk is van de carry van de high-yield-markten.

Ontwikkeling van de spreads in de verschillende kredietsegmenten

Bronnen: Carmignac, Bloomberg, mei 2024.

Achter groeiende markten gaan fouten schuil die een ervaren belegger kan vermijden (of te gelde kan maken)

Het aantal wanbetalingen is op jaarbasis met 4% gestegen, terwijl de rendementen op de kredietmarkten de afgelopen twee jaar met 20% zijn gestegen. Nu we een periode ingaan waarin vergissingen op de kredietmarkten waarschijnlijk harder worden afgestraft, wordt het steeds belangrijker om potentieel problematische schuldbewijzen te vermijden.

Een ander gezegde luidt: "economic cycles don't die of old age" (economische cycli sterven niet door ouderdom). Evenzo gaan goede bedrijven zelden over de kop door hogere rentetarieven, maar zombiebedrijven soms wel, vanwege de zorgen over de levensvatbaarheid van hun bedrijfsmodellen en de daarmee samenhangende excessieve schuldenlast. Daarom is het voor kredietbeleggers van het allergrootste belang om de bedrijfsmodellen en risico's waaraan individuele emittenten zijn blootgesteld, juist in te schatten en volledig te doorgronden. Op die manier kunnen ze ervoor zorgen dat beide risico's naar behoren zijn ingeprijsd en dat deze bedrijven een volledige economische cyclus kunnen doorstaan.

Omgaan met het asymmetrische risicoprofiel van de kredietmarkten

Naast al het essentiële werk dat de selectie van obligaties en emittenten kost, moeten beleggers vaak ook een antwoord vinden op de vraag hoe volatiliteit kan worden vermeden als het sentiment omslaat.

Uiteraard kan een zeker niveau van volatiliteit in een portefeuille worden opgevangen dankzij het rendementsniveau ervan. Met een yield-to-worst van 6% zou het twee weken duren om de negatieve impact van een opwaartse beweging van de obligatierente met +5 bp goed te maken; in 2021 zou dat twee maanden hebben geduurd!

Een korte tot middellange rentegevoeligheid kan ook helpen. De reactiefunctie van de Federal Reserve (Fed) is namelijk asymmetrisch: Als de inflatie omhoog gaat, zal de voorzitter van de Fed, Jerome Powell, de rentetarieven op het huidige niveau houden. En als de groei en de werkgelegenheid een scherpe daling laten zien, zal hij de beleidsrente verlagen. Daarmee is de mogelijkheid van een 'Fed Put' weer terug, vooral omdat de verwachtingen over de renteverlagingen in het komende jaar en ook de jaren daarna laag zijn. Dat zou een zekere buffer moeten bieden voor de rentecomponenten, die inherent verbonden zijn aan een kredietbelegging.

En dankzij het niveau van de kredietspreads dat in de synthetische indices is geïntegreerd (ongeveer 300 bp voor Europese high-yield-obligaties en bijna 50 bp voor investment-grade) en de lage volatiliteit van die markten, kunnen beleggers tegen redelijke kosten afdekkingsposities toevoegen aan hun kredietportefeuille. Mits deze op het huidige niveau blijven, bedragen de kosten voor het aanhouden van dergelijke instrumenten ongeveer 25 bp per maand, terwijl ze een aanzienlijk financieel voordeel kunnen opleveren als er weer een periode van risico-aversie komt. Het is niet ongebruikelijk dat de kredietspreads in een maand tijd met 50 tot 100 bp stijgen, en een dergelijke situatie zou kunnen leiden tot een koersstijging van +2.3% tot +4.5%.

Verwachte rendementen bij verschillende spread- en koersontwikkelingen

Bron: Carmignac, 18/06/2024.

Navigeer door de kredietmarkt in Platinum-Klasse

Meer informatie

Carmignac Portfolio Credit A EUR Acc

ISIN: LU1623762843
Aanbevolen minimale beleggingstermijn*
3 jaar
Risicoschaal**
3/7
SFDR-fondscategorieën***
Artikel 6

*Aanbevolen minimale beleggingstermijn: Het deelbewijs/de klasse is mogelijk niet geschikt voor beleggers die voornemens zijn hun inleg voor afloop van de aanbevolen termijn terug te trekken. Deze verwijzing naar een bepaald beleggersprofiel is geen beleggingsadvies. Welk bedrag redelijkerwijs in een fonds kan worden belegd, hangt af van uw persoonlijke situatie en dient te worden beoordeeld aan de hand van uw totale portefeuille. **Het profiel kan variëren van 1 tot 7, waarbij categorie 1 overeenkomt met een lager risico en een lager potentieel rendement, en categorie 7 met een hoger risico en een hoger potentieel rendement. De categorieën 4, 5, 6 en 7 impliceren een hoge tot zeer hoge volatiliteit, met grote tot zeer grote prijsschommelingen die op korte termijn tot latente verliezen kunnen leiden. ***De Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) 2019/2088 is een Europese verordening die vermogensbeheerders verplicht hun fondsen te classificeren zoals onder meer: artikel 8 die milieu- en sociale kenmerken bevorderen, artikel 9 die investeringen duurzaam maken met meetbare doelstellingen, of artikel 6 die niet noodzakelijk een duurzaamheidsdoelstelling hebben. Voor meer informatie, bezoek: https://eur-lex.europa.eu/eli/reg/2019/2088/oj?locale=nl.

Voornaamste risico's van het Fonds

Risico's die in de indicator niet voldoende in aanmerking worden genomen

Krediet: Het kredietrisico stemt overeen met het risico dat de emittent haar verplichtingen niet nakomt.

Tegenpartijrisico: Risico van verlies indien een tegenpartij niet aan haar contractuele verplichtingen kan voldoen.

Risico verbonden aan het beleggen in China: Aan beleggingen in dit fonds zijn aan China en het gebruik van de Hong-Kong Shanghai Stock Connect gerelateerde risico's verbonden. Deze kunnen van invloed zijn op de netto-inventariswaarde van het fonds. Meer informatie is beschikbaar in het prospectus.Liquiditeit: De prijs waartegen het fonds zijn posities kan vereffenen, innemen of wijzigen, kan door tijdelijk gewijzigde marktomstandigheden worden beïnvloed.

Inherente risico's

Krediet: Het kredietrisico stemt overeen met het risico dat de emittent haar verplichtingen niet nakomt.Rente: Renterisico houdt in dat door veranderingen in de rentestanden de netto-inventariswaarde verandert.Liquiditeit: De prijs waartegen het fonds zijn posities kan vereffenen, innemen of wijzigen, kan door tijdelijk gewijzigde marktomstandigheden worden beïnvloed.Discretionair Beheer: Het anticiperen op de ontwikkelingen op de financiële markten door de beheermaatschappij is van directe invloed op het rendement van het Fonds, dat afhankelijk is van de geselecteerde effecten.Meer informatie over de risico’s van het deelbewijs/de aandelenklasse is te vinden in het prospectus, met name in hoofdstuk “Risicoprofiel”, en in het document met essentiële beleggersinformatie.
Meer informatie over de risico's van het deelbewijs/de aandelenklasse is te vinden in het prospectus, met name in hoofdstuk "Risicoprofiel", en in het document met essentiële beleggersinformatie.

Kosten

ISIN: LU1623762843
Instapkosten
2,00% van het bedrag dat u betaalt wanneer u in deze belegging instapt. Dit is het hoogste bedrag dat u in rekening zal worden gebracht. Carmignac Gestion rekent geen instapkosten. De persoon die u het product verkoopt, informeert u over de daadwerkelijke kosten.
Uitstapkosten
Wij brengen voor dit product geen uitstapkosten in rekening.
Beheerskosten en andere administratie - of exploitatiekos ten
1,20% van de waarde van uw belegging per jaar. Dit is een schatting op basis van de feitelijke kosten over het afgelopen jaar.
Prestatievergoedingen
20,00% wanneer de aandelenklasse tijdens de prestatieperiode beter presteert dan de referentie-indicator. Het zal ook worden betaald als de aandelenklasse beter heeft gepresteerd dan de referentie-indicator, maar een negatieve prestatie had. Ondermaatse prestaties worden voor 5 jaar teruggevorderd. Het werkelijke bedrag hangt af van hoe goed uw belegging presteert. De geaggregeerde kostenraming hierboven omvat het gemiddelde over de laatste 5 jaar, of sinds de creatie van het product als dit minder dan 5 jaar is.
Transactiekosten
0,43% van de waarde van uw belegging per jaar. Dit is een schatting van de kosten die ontstaan wanneer we de onderliggende beleggingen voor het product kopen en verkopen. Het feitelijke bedrag zal varieert naargelang hoeveel we kopen en verkopen.
Roerende voorheffing
Roerende voorheffing bij verkoop
30% op de obligatiemeerwaarde
Taks op beursverrichtingen (TOB)
1.32% (max.4000 €)
Conversiekosten
1%

Jaarlijks rendement

ISIN: LU1623762843
Carmignac Portfolio Credit1.81.720.910.43.0-13.010.6
Referentie-indicator1.1-1.77.52.80.1-13.39.0
Carmignac Portfolio Credit+ 0.3 %+ 3.5 %+ 5.4 %
Referentie-indicator- 1.5 %- 0.0 %+ 0.7 %

Bron: Carmignac op 21 jun. 2024.
Het beheer van dit deelbewijs/deze aandelenklasse is niet gebaseerd op de indicator. Resultaten en waarden uit het verleden zijn geen indicatie voor toekomstige resultaten en waarden. Het rendement is na aftrek van alle kosten, met uitzondering van de eventuele in- en Uitstapvergoeding, en is verkregen na aftrek van de kosten en belastingen die gelden voor een gemiddelde particuliere cliënt die als natuurlijke persoon in België woont. Wanneer de valuta verschilt van uw valuta, bestaat er een wisselkoersrisico, waardoor de netto-inventariswaarde lager kan uitvallen. De referentievaluta van het fonds/compartiment is EUR.

Carmignac Credit 2027 A EUR Acc

ISIN: FR00140081Y1
Aanbevolen minimale beleggingstermijn*
5 jaar
Risicoschaal**
2/7
SFDR-fondscategorieën***
Artikel 8

*Aanbevolen minimale beleggingstermijn: Het deelbewijs/de klasse is mogelijk niet geschikt voor beleggers die voornemens zijn hun inleg voor afloop van de aanbevolen termijn terug te trekken. Deze verwijzing naar een bepaald beleggersprofiel is geen beleggingsadvies. Welk bedrag redelijkerwijs in een fonds kan worden belegd, hangt af van uw persoonlijke situatie en dient te worden beoordeeld aan de hand van uw totale portefeuille. **Het profiel kan variëren van 1 tot 7, waarbij categorie 1 overeenkomt met een lager risico en een lager potentieel rendement, en categorie 7 met een hoger risico en een hoger potentieel rendement. De categorieën 4, 5, 6 en 7 impliceren een hoge tot zeer hoge volatiliteit, met grote tot zeer grote prijsschommelingen die op korte termijn tot latente verliezen kunnen leiden. ***De Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) 2019/2088 is een Europese verordening die vermogensbeheerders verplicht hun fondsen te classificeren zoals onder meer: artikel 8 die milieu- en sociale kenmerken bevorderen, artikel 9 die investeringen duurzaam maken met meetbare doelstellingen, of artikel 6 die niet noodzakelijk een duurzaamheidsdoelstelling hebben. Voor meer informatie, bezoek: https://eur-lex.europa.eu/eli/reg/2019/2088/oj?locale=nl.

Voornaamste risico's van het Fonds

Risico's die in de indicator niet voldoende in aanmerking worden genomen

Krediet: Het kredietrisico stemt overeen met het risico dat de emittent haar verplichtingen niet nakomt.Liquiditeit: De prijs waartegen het fonds zijn posities kan vereffenen, innemen of wijzigen, kan door tijdelijk gewijzigde marktomstandigheden worden beïnvloed.

Tegenpartijrisico: Risico van verlies indien een tegenpartij niet aan haar contractuele verplichtingen kan voldoen.

Risico in verband met het Gebruik van Derivaten : Deze producten gaan gepaard met specifieke risico's van verlies.

Inherente risico's

Krediet: Het kredietrisico stemt overeen met het risico dat de emittent haar verplichtingen niet nakomt.Rente: Renterisico houdt in dat door veranderingen in de rentestanden de netto-inventariswaarde verandert.Liquiditeit: De prijs waartegen het fonds zijn posities kan vereffenen, innemen of wijzigen, kan door tijdelijk gewijzigde marktomstandigheden worden beïnvloed.Discretionair Beheer: Het anticiperen op de ontwikkelingen op de financiële markten door de beheermaatschappij is van directe invloed op het rendement van het Fonds, dat afhankelijk is van de geselecteerde effecten.Meer informatie over de risico’s van het deelbewijs/de aandelenklasse is te vinden in het prospectus, met name in hoofdstuk “Risicoprofiel”, en in het document met essentiële beleggersinformatie.
Meer informatie over de risico's van het deelbewijs/de aandelenklasse is te vinden in het prospectus, met name in hoofdstuk "Risicoprofiel", en in het document met essentiële beleggersinformatie.

Kosten

ISIN: FR00140081Y1
Instapkosten
1,00% van het bedrag dat u betaalt wanneer u in deze belegging instapt. Dit is het hoogste bedrag dat u in rekening zal worden gebracht. Carmignac Gestion rekent geen instapkosten. De persoon die u het product verkoopt, informeert u over de daadwerkelijke kosten.
Uitstapkosten
Wij brengen voor dit product geen uitstapkosten in rekening.
Beheerskosten en andere administratie - of exploitatiekos ten
1,04% van de waarde van uw belegging per jaar. Dit is een schatting op basis van de feitelijke kosten over het afgelopen jaar.
Prestatievergoedingen
Er is geen prestatievergoeding voor dit product. 
Transactiekosten
0,40% van de waarde van uw belegging per jaar. Dit is een schatting van de kosten die ontstaan wanneer we de onderliggende beleggingen voor het product kopen en verkopen. Het feitelijke bedrag zal varieert naargelang hoeveel we kopen en verkopen.
Roerende voorheffing
Belasting van dividend op jaarbasis (via de simulator)
Roerende voorheffing bij verkoop
30% op de obligatiemeerwaarde
Taks op beursverrichtingen (TOB)
Conversiekosten

Jaarlijks rendement

ISIN: FR00140081Y1
Carmignac Credit 20271.712.8
Referentie-indicator0.00.0
Carmignac Credit 2027+ 11.0 %-+ 8.3 %
Referentie-indicator---

Bron: Carmignac op 21 jun. 2024.
Het beheer van dit deelbewijs/deze aandelenklasse is niet gebaseerd op de indicator. Resultaten en waarden uit het verleden zijn geen indicatie voor toekomstige resultaten en waarden. Het rendement is na aftrek van alle kosten, met uitzondering van de eventuele in- en Uitstapvergoeding, en is verkregen na aftrek van de kosten en belastingen die gelden voor een gemiddelde particuliere cliënt die als natuurlijke persoon in België woont. Wanneer de valuta verschilt van uw valuta, bestaat er een wisselkoersrisico, waardoor de netto-inventariswaarde lager kan uitvallen. De referentievaluta van het fonds/compartiment is EUR.

Carmignac Credit 2029 A EUR Acc

ISIN: FR001400KAV4
Aanbevolen minimale beleggingstermijn*
5 jaar
Risicoschaal**
2/7
SFDR-fondscategorieën***
Artikel 8

*Aanbevolen minimale beleggingstermijn: Het deelbewijs/de klasse is mogelijk niet geschikt voor beleggers die voornemens zijn hun inleg voor afloop van de aanbevolen termijn terug te trekken. Deze verwijzing naar een bepaald beleggersprofiel is geen beleggingsadvies. Welk bedrag redelijkerwijs in een fonds kan worden belegd, hangt af van uw persoonlijke situatie en dient te worden beoordeeld aan de hand van uw totale portefeuille. **Het profiel kan variëren van 1 tot 7, waarbij categorie 1 overeenkomt met een lager risico en een lager potentieel rendement, en categorie 7 met een hoger risico en een hoger potentieel rendement. De categorieën 4, 5, 6 en 7 impliceren een hoge tot zeer hoge volatiliteit, met grote tot zeer grote prijsschommelingen die op korte termijn tot latente verliezen kunnen leiden. ***De Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) 2019/2088 is een Europese verordening die vermogensbeheerders verplicht hun fondsen te classificeren zoals onder meer: artikel 8 die milieu- en sociale kenmerken bevorderen, artikel 9 die investeringen duurzaam maken met meetbare doelstellingen, of artikel 6 die niet noodzakelijk een duurzaamheidsdoelstelling hebben. Voor meer informatie, bezoek: https://eur-lex.europa.eu/eli/reg/2019/2088/oj?locale=nl.

Voornaamste risico's van het Fonds

Risico's die in de indicator niet voldoende in aanmerking worden genomen

Krediet: Het kredietrisico stemt overeen met het risico dat de emittent haar verplichtingen niet nakomt.Liquiditeit: De prijs waartegen het fonds zijn posities kan vereffenen, innemen of wijzigen, kan door tijdelijk gewijzigde marktomstandigheden worden beïnvloed.

Tegenpartijrisico: Risico van verlies indien een tegenpartij niet aan haar contractuele verplichtingen kan voldoen.

Risico in verband met het Gebruik van Derivaten : Deze producten gaan gepaard met specifieke risico's van verlies.

Inherente risico's

Krediet: Het kredietrisico stemt overeen met het risico dat de emittent haar verplichtingen niet nakomt.Rente: Renterisico houdt in dat door veranderingen in de rentestanden de netto-inventariswaarde verandert.Liquiditeit: De prijs waartegen het fonds zijn posities kan vereffenen, innemen of wijzigen, kan door tijdelijk gewijzigde marktomstandigheden worden beïnvloed.Discretionair Beheer: Het anticiperen op de ontwikkelingen op de financiële markten door de beheermaatschappij is van directe invloed op het rendement van het Fonds, dat afhankelijk is van de geselecteerde effecten.Meer informatie over de risico’s van het deelbewijs/de aandelenklasse is te vinden in het prospectus, met name in hoofdstuk “Risicoprofiel”, en in het document met essentiële beleggersinformatie.
Meer informatie over de risico's van het deelbewijs/de aandelenklasse is te vinden in het prospectus, met name in hoofdstuk "Risicoprofiel", en in het document met essentiële beleggersinformatie.

Kosten

ISIN: FR001400KAV4
Instapkosten
1,00% van het bedrag dat u betaalt wanneer u in deze belegging instapt. Dit is het hoogste bedrag dat u in rekening zal worden gebracht. Carmignac Gestion rekent geen instapkosten. De persoon die u het product verkoopt, informeert u over de daadwerkelijke kosten.
Uitstapkosten
Wij brengen voor dit product geen uitstapkosten in rekening.
Beheerskosten en andere administratie - of exploitatiekos ten
1,14% van de waarde van uw belegging per jaar. Dit is een schatting op basis van de feitelijke kosten over het afgelopen jaar.
Prestatievergoedingen
20,00% max. van de meerprestatie als het deelnemingsrecht de rendementsdoelstelling op jaarbasis van 4,22% tijdens de prestatieperiode overtreft. Een eventuele minderprestatie wordt over een periode van 5 jaar goedgemaakt. Het feitelijke bedrag zal variëren naargelang van de prestaties van uw belegging. De schatting van de totale kosten hierboven omvat het gemiddelde over de afgelopen vijf jaar, of sinds de introductie van het product als dat minder dan vijf jaar geleden is. Als er sprake is van een outperformance, wordt de commissie niet eerder geïnd dan in december 2024.
Transactiekosten
0,40% van de waarde van uw belegging per jaar. Dit is een schatting van de kosten die ontstaan wanneer we de onderliggende beleggingen voor het product kopen en verkopen. Het feitelijke bedrag zal varieert naargelang hoeveel we kopen en verkopen.
Roerende voorheffing
Roerende voorheffing bij verkoop
Taks op beursverrichtingen (TOB)
Conversiekosten

Jaarlijks rendement

ISIN: FR001400KAV4
Carmignac Credit 20295.3
Referentie-indicator0.0

Bron: Carmignac op 21 jun. 2024.
Het beheer van dit deelbewijs/deze aandelenklasse is niet gebaseerd op de indicator. Resultaten en waarden uit het verleden zijn geen indicatie voor toekomstige resultaten en waarden. Het rendement is na aftrek van alle kosten, met uitzondering van de eventuele in- en Uitstapvergoeding, en is verkregen na aftrek van de kosten en belastingen die gelden voor een gemiddelde particuliere cliënt die als natuurlijke persoon in België woont. Wanneer de valuta verschilt van uw valuta, bestaat er een wisselkoersrisico, waardoor de netto-inventariswaarde lager kan uitvallen. De referentievaluta van het fonds/compartiment is EUR.

Recente analyses

Obligatie strategie15 januari 2024Nederlands

Carmignac breidt aanbod fondsen met vaste looptijd uit met introductie carmignac credit 2029

2 minuten leestijd
Meer informatie
Obligatie strategie16 november 2020Nederlands

Obligatiefonds van de maand: Carmignac Sécurité

5 minuten leestijd
Meer informatie
[Main Media] [Fund Focus] [CSC PSC] Stargazing telescope
Obligatie strategie25 februari 2019Nederlands

Onze expertise op het gebied van bedrijfsobligaties

4 minuten leestijd
Meer informatie

Belangrijke wettelijke informatie

Reclame. Raadpleeg het document essentiële beleggersinformatie /prospectus voordat u een beleggingsbeslissing neemt. Dit document is enkel bestemd voor professionele klanten en is niet gevalideerd door het FSMA.

Dit document is gepubliceerd door Carmignac Gestion S.A., een door de Franse toezichthouder Autorité des Marchés Financiers (AMF) erkende vermogensbeheerder, en zijn Luxemburgse dochteronderneming, Carmignac Gestion Luxembourg, S.A., een door de Luxemburgse toezichthouder Commission de Surveillance du Secteur Financier (CSSF) krachtens artikel 15 van de Luxemburgse wet van 17 december 2010 erkende beheermaatschappij van beleggingsfondsen. "Carmignac" is een gedeponeerd merk. "Investing in your Interest" is een aan het merk Carmignac verbonden slogan.
Dit document vormt geen advies met het oog op een belegging in of arbitrage van effecten of enig ander beheer- of beleggingsproduct of enige andere beheer- of beleggingsdienst. De in dit document opgenomen informatie en meningen houden geen rekening met de specifieke individuele omstandigheden van de belegger en mogen in geen geval worden beschouwd als juridisch, fiscaal of beleggingsadvies. De informatie in dit document kan onvolledig zijn en kan ook zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Dit document mag noch geheel noch gedeeltelijk worden gereproduceerd zonder voorafgaande toestemming.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen garantie voor de toekomst. De resultaten zijn netto na aftrek van kosten (inclusief mogelijke in rekening gebrachte instapkosten door de distributeur) . Nettorendementen worden berekend na aftrek van de van toepassing zijnde kosten en belastingen voor een gemiddelde retailclient die een fysiek Belgisch ingezetene is.​

Als gevolg van wisselkoersschommelingen kan het rendement van aandelenklassen waarvan het wisselkoersrisico niet is afgedekt, stijgen of dalen.​

Verwijzingen naar bepaalde waarden of financiële instrumenten zijn voorbeelden van beleggingen die in de portefeuilles van de fondsen van Carmignac aanwezig zijn of waren. Deze verwijzingen hebben niet tot doel om directe beleggingen in die instrumenten aan te moedigen en zijn geen beleggingsadvies. De Beheermaatschappij is niet onderworpen aan het verbod op het uitvoeren van transacties met deze instrumenten voorafgaand aan de verspreidingsdatum van de informatie. De portefeuilles van de fondsen van Carmignac kunnen op ieder moment worden gewijzigd.​

De verwijzing naar een positionering of prijs, is geen garantie voor de resultaten in de toekomst van de UCIS of de manager.​

Risicocategorie van het KID (Essentiële Informatiedocument) indicator. Risicocategorie 1 betekent niet dat een belegging risicoloos is. Deze indicator kan in de loop van de tijd veranderen.​

De aanbevolen beleggingshorizon is een minimale horizon en geen aanbeveling om uw beleggingen aan het einde van deze periode te verkopen.​

​​Morningstar Rating™ : © Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden. De informatie in dit document is eigendom van Morningstar en/of zijn informatie leveranciers, mag niet gekopieerd of verspreid worden en wordt niet gegarandeerd als zijnde exact, volledig of geschikt op dit moment. Morningstar noch zijn informatieleveranciers zijn verantwoordelijk voor eventuele schade of verliezen als gevolg van het gebruik van deze informatie. ​

Bij de beslissing om in het gepromote fonds te beleggen moet rekening worden gehouden met alle kenmerken of doelstellingen ervan zoals beschreven in het prospectus. De risico’s, beheerkosten en lopende kosten worden beschreven in de KID (Essentiële Informatiedocument). De prospectussen, de documenten met essentiële beleggersinformatie en de meest recente (half)jaarverslagen zijn kosteloos verkrijgbaar in het Nederlands en het Frans bij de beheermaatschappij, per telefoon op het nummer +352 46 70 60 1, op de website www.carmignac.be of bij Caceis Belgium S.A., de vennootschap die de financiële dienstverlening in België verzorgt, op het adres Havenlaan 86c b320, B-1000 Brussel. De essentiële beleggersinformatie moet vóór elke inschrijving worden verstrekt aan de belegger, welke door de belegger vóór elke inschrijving gelezen moet worden. Dit fonds mag direct noch indirect aangeboden of verkocht worden ten gunste of voor rekening van een 'U.S. person', zoals gedefinieerd in de Amerikaanse 'Regulation S' en de FATCA. De netto-inventariswaarde zijn beschikbaar op de website www.fundinfo.com. Elke klacht kan worden gestuurd naar complaints@carmignac.com of naar CARMIGNAC GESTION – Compliance and Internal Controls – 24 place Vendôme Paris France of op de website www.ombudsfin.be.​

Indien u inschrijft op een GBF (gemeenschappelijk beleggingsfonds) naar Frans recht, moet u uw deel van de door het fonds ontvangen dividenden (en, in voorkomend geval, interesten) elk jaar op uw belastingaangifte vermelden. U kunt een gedetailleerde berekening maken op www.carmignac.be. Deze rekenmodule is geen belastingadvies, maar uitsluitend een hulpmiddel voor de berekening. Dit ontslaat u niet van de zorgvuldigheid en de controles waartoe u als belastingplichtige gehouden bent. De getoonde resultaten zijn gebaseerd op door u verstrekte gegevens. Carmignac kan in geen geval aansprakelijk worden gesteld voor fouten of nalatigheden uwerzijds.​

Wanneer beleggers inschrijven op een fonds dat onder de spaarrichtlijn valt, moeten zij overeenkomstig artikel 19bis van CIR92 bij de inkoop van hun aandelen een roerende voorheffing van 30% betalen op de inkomsten die in de vorm van rente, meerwaarden of minderwaarden voortvloeien uit de opbrengst van in schuldbewijzen belegde activa. De uitkeringen zijn onderworpen aan de roerende voorheffing van 30% zonder inkomen onderscheid​.

Carmignac Portfolio verwijst naar de subfondsen van Carmignac Portfolio SICAV, een beleggingsmaatschappij naar Luxemburgs recht die voldoet aan de ICBE-richtlijn. De Fondsen zijn beleggingsfondsen in contractuele vorm (FCP) conform de UCITS-richtlijn of AFIM-richtlijn onder Frans recht.​

De beheermaatschappij kan de verkoop in uw land op elk moment stopzetten. Beleggers kunnen via de volgende link toegang krijgen tot een samenvatting van hun rechten in het Frans, of het Nederlands in deel 6 zonder de titel Samenvatting van de beleggersrechten.