Carmignac Portfolio Emergents heeft in het eerste kwartaal een daling van -0,31%2 laten optekenen, tegenover een daling van -1,33% voor zijn referentie-indicator3.
2025 is dus voorzichtig van start gegaan, in afwachting van de onderhandelingen over wederzijdse tarieven, die voor alle opkomende markten, en in het bijzonder voor China, een uitdaging beloven te worden. Maar dit begin van 2025 markeert vooral het einde van het Amerikaanse exceptionalisme. Meer dan tien jaar lang konden Vermogensverdelers maar één ding doen: beleggen in de Amerikaanse aandelenmarkt, die vrijwel zeker garant stond voor voortdurende outperformance. En elke technologische vooruitgang versterkte deze trend alleen maar. Beleggers moesten ook opkomende markten vermijden, wat alleen maar volatiliteit en underperformance met zich meebracht. Dit heeft geleid tot een situatie van enorme onderpositionering op aandelen uit opkomende markten. Als we kijken naar fondsen met de MSCI als referentie-index, zien we een gemiddelde allocatie die meer dan 50% lager ligt dan het neutrale niveau, waarbij de allocatie aan opkomende markten begin 2025 4,8% bedroeg, vergeleken met een indexweging van opkomende markten van 10,1%4. Als beleggers een neutrale positie in deze markten zouden innemen, zou dit leiden tot stromen van meer dan 1,5 biljoen dollar, of ongeveer de helft van het Franse bbp. En dit betreft slechts een deel van de sector Vermogensbeheer.
Het einde van het Amerikaanse exceptionalisme kan voornamelijk door twee factoren worden verklaard. Ten eerste de politieke factor. De komst van Donald Trump en zijn isolationistische ideologie markeert een beslissende verandering in het economische paradigma. De globalisering van de economie heeft een halve eeuw lang de grote Amerikaanse multinationals bevoordeeld, wat de uitstekende beursprestaties mogelijk heeft gemaakt van Amerikaanse bedrijven waarvan de kosten hebben geprofiteerd van goedkope arbeid, vooral in Azië. De wens om de productiebasis te repatriëren naar Amerikaanse bodem zou deze trend moeten keren. De tweede factor heeft te maken met de technologische vooruitgang in China, waarover we in deze kwartaalverslagen al enkele jaren rapporteren, maar die door de markten werd onderschat. Dankzij de release van DeepSeek in januari kon de hele wereld zien dat China in staat is om hulpmiddelen voor taalmodellen voor kunstmatige intelligentie te ontwikkelen die vergelijkbaar zijn met die uit Silicon Valley. Bovendien zijn deze modellen efficiënter dan de Amerikaanse modellen en zouden ze zich dus moeten kunnen ontwikkelen zonder de meest geavanceerde chips van Nvidia. Tegelijkertijd zijn de Chinezen erin geslaagd om een spectaculair technologisch ecosysteem rond Huawei te ontwikkelen met vooruitgang op cruciale gebieden zoals geheugen (DRAM en Nand), halfgeleidersgieterij en GPU's. De markten beginnen een glimp op te vangen van de Chinese suprematie op het gebied van hoogwaardige technologie, zoals bij elektrische auto's, waardoor China in slechts een paar jaar tijd de grootste auto-exporteur ter wereld is geworden. De accu's van de nieuwste modellen van BYD kunnen in 5 minuten worden opgeladen, wat een vooruitgang is ten opzichte van Tesla en andere producenten. De combinatie van deze twee factoren zou moeten leiden tot een herschikking van portfolio's in de richting van opkomende markten ten koste van de Amerikaanse markten.
We blijven constructief over de Chinese markten. Hoewel er nog steeds structurele problemen zijn, zien we een verandering in de perceptie. Zes maanden geleden beschouwden beleggers China als onbelegbaar. De markten beseffen nu dat geopolitieke problemen China pijn doen, maar niet vernietigen. De Chinese export naar de Verenigde Staten vertegenwoordigt slechts 3% van het Chinese bbp en China exporteert nu meer naar opkomende landen dan naar OESO-landen. Bovendien hebben de Amerikaanse exportcontroles niet het beoogde effect gehad. Ze hebben het tegenovergestelde effect gehad, ze hebben China ertoe aangezet om meer te investeren in de technologische toeleveringsketen met aanzienlijke vooruitgang.
De Chinese markt vertegenwoordigt 26,2% van onze portfolio5, wat onderwogen is in vergelijking met onze referentie-indicator. Anderzijds verschilt de samenstelling van onze portefeuille aanzienlijk van die van de indices, aangezien we voornamelijk beleggen in hightechbedrijven, banken, cyclische bedrijven met blootstelling aan vastgoed en exportaandelen die kwetsbaar zijn voor de invoering van tarieven door de Amerikaanse president vermijden. In de loop van het kwartaal hebben we onze positie in Didi (2,8% van de portfolio), het Chinese equivalent van Uber, versterkt. Naast een zeer winstgevende activiteit in China breidt het bedrijf uit in Latijns-Amerika, waar het met succes de concurrentie aangaat met Uber en zich voorbereidt op de lancering van robottaxi's deze zomer.
We houden een aanzienlijke allocatie in India, waar de langetermijnvooruitzichten veelbelovend blijven ondanks de zwakte sinds het laatste kwartaal van 2024. Onze reis naar India bevestigde onze gunstige vooruitzichten voor het land (sterke groei, politieke stabiliteit, gezonde lopende rekening) en de recente correctie biedt ons interessante instapmomenten.
Tijdens de periode hebben we onze Indiase portefeuille (21,4% van het fonds) versterkt door een nieuwe positie te nemen in PolicyBazaar, een verzekeringsmarktplaats. Verzekeringen in India zijn een veelbelovende markt omdat ze ondergewaardeerd zijn in vergelijking met andere opkomende landen. PolicyBazaar stelt ons in staat om een positie in deze sector te verwerven zonder het balansrisico op zich te nemen, aangezien zij gewoon een commissie nemen op nieuwe producten die in India worden gekocht. Hun marktaandeel is gestegen tot 16%6, dankzij opmerkelijk succes als ondernemer, en ze zijn met vergelijkbaar succes begonnen met het aanpakken van de markt voor bankkredieten. Onze allocatie aan Zuidoost-Azië exclusief India blijft laag (2,5% van de portefeuille), vanwege geopolitieke spanningen en de waarschijnlijke komst van hoge tarieven, die zouden moeten leiden tot een afname van de economische activiteit en investeringen.
We zijn gerustgesteld over onze Latijns-Amerikaanse blootstelling (21,0% van de portfolio), die zou moeten profiteren van de nieuwe economische orde. Mexico lijkt relatief onaangetast door de eerste aankondigingen van Trump, wat ons standpunt versterkt dat dit land een aanzienlijk marktaandeel zou moeten innemen in de Amerikaanse import, ten nadele van China en Zuidoost-Azië. De rest van het continent, geleid door Brazilië, zou moeten profiteren van de geopolitieke spanningen tussen de Verenigde Staten en China. De Chinezen zullen hun aanvoer van grondstoffen waarschijnlijk verleggen naar Latijns-Amerika in plaats van ze bij Amerikaanse boeren te kopen. Aan de andere kant zal de daling van de olieprijs waarschijnlijk gevolgen hebben voor de Latijns-Amerikaanse valuta's. Daarom hebben we ons ingedekt tegen de Braziliaanse real en de Mexicaanse peso.
Opkomende markten begonnen 2025 beter te presteren dan ontwikkelde markten, wat ongebruikelijk is gezien de historische trend van underperformance in de afgelopen jaren. Paradoxaal genoeg lijkt de onzekerheid als gevolg van het agressieve beleid van Donald Trump gunstig te zijn geweest voor opkomende markten. De invoering van tarieven en het in de steek laten van zijn belangrijkste bondgenoten lijken zeer schadelijk voor de Verenigde Staten en leiden tot een verlegging van de handel van de VS naar opkomende landen (de tarieven die China als vergelding heeft ingesteld op landbouwproducten uit de VS zouden ten goede kunnen komen aan landen als Brazilië en Argentinië).
In deze context handhaven we onze weloverwogen allocatie aan China, met een focus op binnenlandse bedrijven, een aanzienlijke blootstelling aan India en een behoorlijke blootstelling aan Brazilië en Mexico, die het goed lijken te doen.
Daarnaast hebben we het cyclische karakter van de portfolio verminderd om ons te beschermen tegen de onzekerheid van het beleid van Donald Trump. Het fonds richt zich op stock picking, waarbij de financiële gezondheid en waarderingen van bedrijven onze belangrijkste overwegingen zijn bij het samenstellen van de portfolio, zoals blijkt uit onze top tien van participaties, die bestaat uit bedrijven waarin we veel vertrouwen hebben qua waardering.
Carmignac P. Emergents Fonds positionering sinds 31/03/2025
Bronnen: Carmignac, Bloomberg, bedrijfsgegevens, JP Morgan, BoAML, 31/03/2025.
1Exclusief contanten en FX Forwards. 2Carmignac Portfolio Emergents F EUR Acc, ISIN : LU0992626480. 3Referentie-indicator: MSCI EM NR (nettodividenden herbelegd). 4Bronnen : EPFR, JP Morgan, maart 2025. 5Carmignac, 31/03/2025, weging van China en Hongkong. 6Bedrijfsgegevens, BoAML, 31/12/2024.*Aanbevolen minimale beleggingstermijn: Dit deelnemingsrecht/deze klasse is mogelijk niet geschikt voor beleggers die voornemens zijn hun inleg voor afloop van de aanbevolen termijn op te nemen. Deze verwijzing naar een beleggersprofiel is geen beleggingsadvies. Welk bedrag redelijkerwijs in een ICBE kan worden belegd hangt af van uw persoonlijke situatie en moet worden bekeken in relatie tot uw totale portefeuille. **Het profiel kan variëren van 1 tot 7, waarbij categorie 1 overeenkomt met een lager risico en een lager potentieel rendement, en categorie 7 met een hoger risico en een hoger potentieel rendement. De categorieën 4, 5, 6 en 7 impliceren een hoge tot zeer hoge volatiliteit, met grote tot zeer grote prijsschommelingen die op korte termijn tot latente verliezen kunnen leiden. ***De Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) 2019/2088 is een Europese verordening die vermogensbeheerders verplicht hun fondsen te classificeren zoals onder meer: artikel 8 die milieu- en sociale kenmerken bevorderen, artikel 9 die investeringen duurzaam maken met meetbare doelstellingen, of artikel 6 die niet noodzakelijk een duurzaamheidsdoelstelling hebben. Voor meer informatie, bezoek: https://eur-lex.europa.eu/eli/reg/2019/2088/oj?locale=nl.
Tegenpartijrisico: Risico van verlies indien een tegenpartij niet aan haar contractuele verplichtingen kan voldoen.
20,00% wanneer het rendement van de aandelenklasse over de prestatieperiode hoger is dan dat van de referentie-indicator. Deze prestatievergoeding is ook verschuldigd als de aandelenklasse beter heeft gepresteerd dan de referentie-indicator, maar een negatief rendement heeft behaald. Een eventuele minderprestatie wordt
over een periode van 5 jaar goedgemaakt. Het feitelijke bedrag zal
variëren naargelang van de prestaties van uw belegging. De schatting van de totale kosten hierboven omvat het gemiddelde over de afgelopen vijf jaar, of sinds de introductie van het product als dat minder dan vijf jaar geleden is
Carmignac Portfolio Emergents | 1.7 | 19.8 | -18.2 | 25.5 | 44.9 | -10.3 | -14.3 | 9.8 | 5.5 | -0.3 |
Referentie-indicator | 14.5 | 20.6 | -10.3 | 20.6 | 8.5 | 4.9 | -14.9 | 6.1 | 14.7 | -1.3 |
Carmignac Portfolio Emergents | + 3.6 % | + 9.0 % | + 3.6 % |
Referentie-indicator | + 2.4 % | + 8.3 % | + 3.6 % |
Bron: Carmignac op 31 mrt. 2025.
Het beheer van dit deelnemingsrecht/deze klasse is niet gebaseerd op de indicator. In het verleden behaalde resultaten en waarden bieden geen garantie voor toekomstige resultaten en waarden. De vermelde rendementen zijn netto na aftrek van alle kosten, met uitzondering van eventuele in- en uitstapkosten, en worden verkregen na aftrek van kosten en belastingen die van toepassing zijn op een gemiddelde detailhandelsklant die als natuurlijke persoon woonachtig is in België. Wanneer de valuta afwijkt van uw eigen valuta, bestaat er een valutarisico dat kan resulteren in een waardedaling. De referentievaluta van het fonds/subfonds is de EUR.
Referentie-indicator: MSCI EM NR index
Reclame. Raadpleeg het document essentiële beleggersinformatie /prospectus voordat u een beleggingsbeslissing neemt. Dit document is enkel bestemd voor professionele klanten en is niet gevalideerd door het FSMA.
Dit document is gepubliceerd door Carmignac Gestion S.A., een door de Franse toezichthouder Autorité des Marchés Financiers (AMF) erkende vermogensbeheerder, en zijn Luxemburgse dochteronderneming, Carmignac Gestion Luxembourg, S.A., een door de Luxemburgse toezichthouder Commission de Surveillance du Secteur Financier (CSSF) krachtens artikel 15 van de Luxemburgse wet van 17 december 2010 erkende beheermaatschappij van beleggingsfondsen. "Carmignac" is een gedeponeerd merk. "Investing in your Interest" is een aan het merk Carmignac verbonden slogan.
Dit document vormt geen advies met het oog op een belegging in of arbitrage van effecten of enig ander beheer- of beleggingsproduct of enige andere beheer- of beleggingsdienst. De in dit document opgenomen informatie en meningen houden geen rekening met de specifieke individuele omstandigheden van de belegger en mogen in geen geval worden beschouwd als juridisch, fiscaal of beleggingsadvies. De informatie in dit document kan onvolledig zijn en kan ook zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Dit document mag noch geheel noch gedeeltelijk worden gereproduceerd zonder voorafgaande toestemming.
In het verleden behaalde resultaten zijn geen garantie voor de toekomst. De resultaten zijn netto na aftrek van kosten (inclusief mogelijke in rekening gebrachte instapkosten door de distributeur) . Nettorendementen worden berekend na aftrek van de van toepassing zijnde kosten en belastingen voor een gemiddelde retailclient die een fysiek Belgisch ingezetene is.
Als gevolg van wisselkoersschommelingen kan het rendement van aandelenklassen waarvan het wisselkoersrisico niet is afgedekt, stijgen of dalen.
Verwijzingen naar bepaalde waarden of financiële instrumenten zijn voorbeelden van beleggingen die in de portefeuilles van de fondsen van Carmignac aanwezig zijn of waren. Deze verwijzingen hebben niet tot doel om directe beleggingen in die instrumenten aan te moedigen en zijn geen beleggingsadvies. De Beheermaatschappij is niet onderworpen aan het verbod op het uitvoeren van transacties met deze instrumenten voorafgaand aan de verspreidingsdatum van de informatie. De portefeuilles van de fondsen van Carmignac kunnen op ieder moment worden gewijzigd.
De verwijzing naar een positionering of prijs, is geen garantie voor de resultaten in de toekomst van de UCIS of de manager.
Risicocategorie van het KID (Essentiële Informatiedocument) indicator. Risicocategorie 1 betekent niet dat een belegging risicoloos is. Deze indicator kan in de loop van de tijd veranderen.
De aanbevolen beleggingshorizon is een minimale horizon en geen aanbeveling om uw beleggingen aan het einde van deze periode te verkopen.
Morningstar Rating™ : © Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden. De informatie in dit document is eigendom van Morningstar en/of zijn informatie leveranciers, mag niet gekopieerd of verspreid worden en wordt niet gegarandeerd als zijnde exact, volledig of geschikt op dit moment. Morningstar noch zijn informatieleveranciers zijn verantwoordelijk voor eventuele schade of verliezen als gevolg van het gebruik van deze informatie.
Bij de beslissing om in het gepromote fonds te beleggen moet rekening worden gehouden met alle kenmerken of doelstellingen ervan zoals beschreven in het prospectus. De risico’s, beheerkosten en lopende kosten worden beschreven in de KID (Essentiële Informatiedocument). De prospectussen, de documenten met essentiële beleggersinformatie en de meest recente (half)jaarverslagen zijn kosteloos verkrijgbaar in het Nederlands en het Frans bij de beheermaatschappij, per telefoon op het nummer +352 46 70 60 1, op de website www.carmignac.be of bij Caceis Belgium S.A., de vennootschap die de financiële dienstverlening in België verzorgt, op het adres Havenlaan 86c b320, B-1000 Brussel. De essentiële beleggersinformatie moet vóór elke inschrijving worden verstrekt aan de belegger, welke door de belegger vóór elke inschrijving gelezen moet worden. Dit fonds mag direct noch indirect aangeboden of verkocht worden ten gunste of voor rekening van een 'U.S. person', zoals gedefinieerd in de Amerikaanse 'Regulation S' en de FATCA. De netto-inventariswaarde zijn beschikbaar op de website www.fundinfo.com. Elke klacht kan worden gestuurd naar complaints@carmignac.com of naar CARMIGNAC GESTION – Compliance and Internal Controls – 24 place Vendôme Paris France of op de website www.ombudsfin.be.
Indien u inschrijft op een GBF (gemeenschappelijk beleggingsfonds) naar Frans recht, moet u uw deel van de door het fonds ontvangen dividenden (en, in voorkomend geval, interesten) elk jaar op uw belastingaangifte vermelden. U kunt een gedetailleerde berekening maken op www.carmignac.be. Deze rekenmodule is geen belastingadvies, maar uitsluitend een hulpmiddel voor de berekening. Dit ontslaat u niet van de zorgvuldigheid en de controles waartoe u als belastingplichtige gehouden bent. De getoonde resultaten zijn gebaseerd op door u verstrekte gegevens. Carmignac kan in geen geval aansprakelijk worden gesteld voor fouten of nalatigheden uwerzijds.
Wanneer beleggers inschrijven op een fonds dat onder de spaarrichtlijn valt, moeten zij overeenkomstig artikel 19bis van CIR92 bij de inkoop van hun aandelen een roerende voorheffing van 30% betalen op de inkomsten die in de vorm van rente, meerwaarden of minderwaarden voortvloeien uit de opbrengst van in schuldbewijzen belegde activa. De uitkeringen zijn onderworpen aan de roerende voorheffing van 30% zonder inkomen onderscheid.
Carmignac Portfolio verwijst naar de subfondsen van Carmignac Portfolio SICAV, een beleggingsmaatschappij naar Luxemburgs recht die voldoet aan de ICBE-richtlijn. De Fondsen zijn beleggingsfondsen in contractuele vorm (FCP) conform de UCITS-richtlijn of AFIM-richtlijn onder Frans recht.
De beheermaatschappij kan de verkoop in uw land op elk moment stopzetten. Beleggers kunnen via de volgende link toegang krijgen tot een samenvatting van hun rechten in het Frans, of het Nederlands in deel 5 zonder de titel Samenvatting van de beleggersrechten.