[Main Media] [Flash Note] SRI

Is duurzaam beleggen de nieuwe 'veilige haven'?

  • Auteur(s)
    Sandra Crowl
  • Gepubliceerd
  • Lengte
    2 minuten leestijd

Nu iedereen zich leert aan te passen aan het 'nieuwe normaal' - en dit moet definiëren- wijst alles erop dat duurzame fondsen potentieel bieden.

Bedrijven die hun relaties met stakeholders echt op waarde weten te schatten, maken meer kans om sterker uit de crisis te komen

Duurzame bedrijven zullen zelfs sterker uit de crisis komen


In tijden van crisis vluchtten beleggers gewoonlijk naar beproefde en vertrouwde veilige havens, zoals goud of langlopende staatsobligaties, terwijl duurzaam beleggen in onzekere tijden beschouwd werd als een modegril of luxe. Ik heb zelfs het argument gehoord dat beleggers nu te veel aan hun hoofd hebben om duurzaam beleggen in overweging te nemen.

Deze denkwijze behoort tot het verleden. Bedrijven die voor hun stakeholders zorgen en externe factoren in de gaten houden, zullen de vruchten van hun inzet plukken. Fondsen die beleggen in bedrijven met een sterk milieu-, maatschappelijk en governance-beleid (ESG), presteerden niet alleen dit jaar beter dan hun benchmarks, maar ook in de afgelopen jaren1. Vanuit het perspectief van risicomanagement is het steunen van deze bedrijven dan ook een juiste beslissing.

En dit is nog maar het begin. We nemen al een enorme gedragsverandering onder bedrijven waar: honderden bedrijven zagen zich genoodzaakt om hun relaties met hun klanten, werknemers, leveranciers en de bredere gemeenschap publiekelijk onder de loep te nemen. Recent onderzoek2 toont aan dat de bedrijven die op het hoogtepunt van de covid-crisis goed presteerden, betere waarderingscijfers lieten zien voor hun product-, gezondheids-, veiligheids-, en personeelsbeleid. Bedrijven die hun relaties met stakeholders echt naar waarde weten te schatten, maken meer kans om sterker uit de crisis te komen.

Het is nu de verantwoordelijkheid van onze overheden en iedereen om ervoor te zorgen dat dit werkelijk gebeurt

Samenwerken aan een groen herstel


Sommige marktpartijen en EU-lidstaten suggereren dat milieugerelateerde doelstellingen voor onbepaalde tijd opgeschort kunnen worden. De Cop26-klimaatonderhandelingen zijn bijvoorbeeld uitgesteld tot 2021, maar er zijn meer gezamenlijke inspanningen nodig om de Europese Green Deal niet laten ontsporen en zoveel mogelijk groene uitgaven in het economische herstelplan op te nemen. Daarom heeft Carmignac zich aangesloten bij de leden van het Europees parlement en de CEO's van grote bedrijven en vermogensbeheerders in de "EU Alliance for a Green Recovery" om de transitie naar klimaatneutraliteit en gezonde ecosystemen te steunen en te versnellen. Het is nu de verantwoordelijkheid van onze overheden en iedereen om ervoor te zorgen dat dit werkelijk gebeurt.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid bevrijdt bedrijven van de ketenen van het kortetermijndenken


In een context waarin dividendverlagingen zowel financieel voorzichtig als "juist" zijn, is het steeds waarschijnlijker dat meer bedrijven zullen investeren in oplossingen die zowel innovatief als effectief zijn in plaats van te blijven investeren in bestaande sectoren die zoals bekend steeds minder winstgevend zijn. Nu kortetermijndenken hun niet langer in de weg staat, krijgen vooruitdenkende ondernemingen de kans om hun vooraanstaande posities te gelde te maken.

We leren ons aan te passen aan dit nieuwe evenwicht en proberen een nieuw normaal te definiëren. In deze omgeving laten duurzame beleggingsfondsen zien hoe efficiënt ze de onderliggende risico's beheersen en dat ze veerkrachtigere rendementen opleveren, juist omdat ze bedrijven steunen en financieren die opkomen voor het welzijn van de planeet en de maatschappij. Wij zijn van mening dat duurzame beleggingsfondsen beleggers duidelijke kansen bieden aangezien deze beleggingen in een post-covid-situatie solide rendementen zullen opleveren.


Bezoek voor meer informatie over Carmignac's duurzame beleggingsbenadering onze speciale webpagina: